Sat Mar 25 2023

03 25

Goede robotvoornemens

24/12/2021

Door Liam van Koert

De vierde editie van Robot Magazine is live! Ook deze interactieve eindejaarseditie staat boordevol interviews met robotexperts in tal van sectoren. Bekijk hier de digitale uitgave.


     

 

Klapvleugelrobot als alternatief voor quadrocopter
Qua functionaliteit is de drone vergelijkbaar met drones met vier of meer propellers, maar met een totaal ander werkingsprincipe.

Future of Robotics
De steeds centralere rol van de robot vraagt om een nieuwe aanpak. ABB deelt tijdens de 2021-editie van het Future of Robotics Event wat dit inhoudt.

Grip-It!
Een goede grip is de basis voor elke handling-applicatie. De grijperpraktijk blijkt echter weerbarstig.

Selectieve oogstrobot voor asperges
Cerescon ontwikkelde een aspergeoogstrobot die de seizoensarbeid niet alleen veel efficiënter maakt, maar ook de kwaliteit en het oogstmoment beter afstemt op de vraag.

3D-printen met robots
Innovatie ontstaat pas echt als een aantal nieuwe technologieën wordt gecombineerd. Zo werkt 3D Makers Zone in Haarlem met omgebouwde industriële robots als 3D-printers.

Robot vergemakkelijkt werk oesterkwekers
Studenten en kweker hebben samengewerkt om de aquacultuurindustrie vooruit te helpen door oplossingen te zoeken voor enkele van de grootste uitdagingen.

Priva Kompano introduceert bladsnijrobot voor tomatenteelt
Tijdens de vakbeurs GreenTech vond de officiële onthulling plaats van deze robot, die zelfstandig door een kas kan bewegen naast andere medewerkers. 

Robots voor desinfecteren oppervlakken
De pandemie, gespannen arbeidsmarkt en uitgebreide kwaliteitscontroles zetten de schoonmaakbranche onder druk. Robotsystemen kunnen ondersteuning bieden.

Robots die schappen vullen nog ver weg
Voor robots is deze klus nog bijzonder gecompliceerd. Meerdere taken tegelijk uitvoeren blijkt nog lastig.

Vul je zakken met robots
Bij deze automatiseringsopdracht lijkt het te automatiseren proces er één als zovele, behalve dan dat het om zakken van 20kg gaat. Robotize is de partij die de opdracht uit mag voeren.

The flying eye
De kracht van embedded vision wordt duidelijk door deze multicopter, die onlangs aan de Technische Universiteit van Braunschweig is gebouwd voor het in real time in kaart brengen van rampgebieden.

Lasrobots direct aansturen vanuit CAD
De ultieme wens is programma’s voor lasrobots al direct vanuit de tekenomgeving te kunnen genereren. Valk Welding ziet daar een grote uitdaging voor zich liggen.