Sat Jun 06 2020

06 06

Preview Vision, Robotics & Motion 2017

09/06/2017

Door Liam van Koert

Op 14 en 15 juni organiseert Mikrocentrum Vision, Robotics & Motion. Eerder al legde beursmanager Michiel Beerens uit waarom dit jaar voor motion als toevoeging gekozen is. Inmiddels blijkt dit een goede keuze, getuige de noodzaak tot uitbreiding en enkele klinkende nieuwe namen bij de exposanten.


     

Volgende week is het dan zo ver. De beurs Vision, Robotics & Motion in Veldhoven. Voor wie het gemist heeft spoelen we toch even terug naar begin dit jaar. Er werden toen twee dingen duidelijk: het Photonics Event gaat afzonderlijk verder als ééndaags congres met als focus integrated photonics. De ‘m’ van mechatronics werd de ‘m’ van motion. Waarom? Photonics bleek toch te academisch. En hoewel er genoeg mechatronica op de beursvloer te vinden zal zijn, bleek de associatie iets te hightech. Motion past volgens Beerens beter, omdat voor elke toepassing een goede afstemming van bewegingen met tools, procesparameters of beeldacquisitie succesbepalend is.

Hoewel er hier en daar kritiek klinkt dat de motion component een prominentere plak had mogen krijgen, is een groot aantal motionleveranciers graag van de partij.  Beerens: “Over bezoekersaantallen valt natuurlijk nog niks zeggen, maar we hebben het origineel aantal geplande vierkante meters flink moeten uitbreiden om voor iedereen een plekje te vonden. Dit komt onder andere omdat we er een aantal nieuwe toonaangevende exposanten bij hebben die de vertaalslag van vision en robotica naar motion perfect kunnen maken.”

Een van die exposanten is Lenze en Marketing Manager Marc Vissers legt uit waarom zijn bedrijf heeft besloten dit jaar in Veldhoven mee te doen. “Eigenlijk is de reden voor ons tweeledig. Aan de ene kant is motion een van onze kerncompetenties die we graag uitdragen. En omdat er dit jaar geen beurs als de WoTS is, leek Vision, Robotics & Motion een mooi alternatief. Temeer omdat wij zien dat robotica en vision in ons vakgebied een steeds belangrijkere rol spelen. Dit is een van de redenen dat wij bijvoorbeeld onze FAST templates, waarmee je snel slimme motion applicaties configureert, met robotkinematica hebben uitgerust. Zo kan ook de ‘gewone’ PLC-programmeur met robotica aan de slag.” Naast robotvoorbeelden hiervan zal Lenze overigens ook de context waarbinnen motion, robotica en vision wordt gebruik laten zien. Wat deze volgens hem is? “Die is smart, groen, flexibel, veilig en optimaal geïntegreerd.”

Een tweede exposant die Veldhoven nog niet eerder aandeed is Sigma Control. Over het hoe en waarom kan hun marketingman Astin de Zeeuw kort en duidelijk zijn: “We willen onze DC061 servoversterker in combinatie met onze AKM 31S picker onder de aandacht brengen. En we denken dat meedoen aan Vision, Robotics & Motion een mooie manier is om dit te doen. Niet alleen komt hier de juiste doelgroep, ook is de deelname redelijk laagdrempelig. En eerlijk is eerlijk: wij hebben helemaal geen grote stand nodig om wel een groot punt te maken. Doordat de DC061 met AKM 31S op 48 volt werkt, is de hele opstelling echt ongelofelijk compact.”

Een derde debutant die in de aandrijfwereld geen onbekende is, is SEW EURODRIVE. Wat brengt hun naar Vision, Robotics & Motion? Volgens Marketing coördinator Victor Winter zijn er met de toevoeging van motion mooie aanknopingspunten gekomen om mee te doen. “Onze slogan ‘Driving the world’ zegt het eigenlijk al. Motion staat centraal in onze aandrijf- en besturingstechniek. Met ontwikkelingen, zoals Industrie 4.0 en Smart Industry, laten wij op innovatieve manier onze kracht zien als serieuze speler met onbegrensde mogelijkheden op het gebied van motion en robotica.”