Niet bestaand en toch hoorbaar

25/05/2021

Door Ad Spijkers

Met VIPRA kunnen producten en componenten al tijdens de virtuele ontwikkelingsfase authentiek worden ervaren.


     

Terwijl de producten van morgen al met moderne simulatie- en visualisatieprocessen kunnen worden gevisualiseerd, was de geluidsweergave tot nu toe een probleem. Men probeert de klankeigenschappen van een product te visualiseren met behulp van gekleurde klankdiagrammen, maar hoe klinkt geel eigenlijk? En hoe kun je aan de hand van de kleuren zien of een apparaat een hoogwaardig geluid heeft of dat er storende geluiden zijn? En welke invloed heeft de omgevingsakoestiek op het productgeluid?

Het Fraunhofer-Institut für Digitale Medientechnologie (IDMT) in Ilmenau heeft de VIPRA software voor auralisatietechnologie ontwikkeld, waarmee deze vragen eindelijk kunnen worden beantwoord.

VIPRA

Met VIPRA (Virtuelle Produkte räumlich hörbar machen) heeft het onderzoeksinstituut een technologie ontwikkeld, waarmee het geluid van virtuele producten ruimtelijk realistisch kan worden ervaren. De geluidseigenschappen van bijvoorbeeld auto's, machines of elektrische apparaten kunnen authentiek worden weergegeven, vanuit elk perspectief en in de toekomstige akoestische omgeving. De akoestische omgevingen, zoals de productiehal, bouwplaats of stadsplein, kunnen als virtuele audioscène eenvoudig en interactief hoorbaar worden gemaakt.

VIPRA kan overal worden gebruikt waar authentieke simulatie, ontwerp en presentatie van akoestische producteigenschappen vereist is, zoals B. voor een professionele productpresentatie op het gebied van marketing en sales, of voor virtuele prototyping-toepassingen in digitale productontwikkeling.

Wie VIPRA wil leren kennen, kan de interactieve online demonstrator van het instituut bezoeken. U kunt hier kiezen uit verschillende elektrische gereedschappen, huishoudelijke of consumentenelektronica en het geluid ervaren van de virtuele producten vanuit verschillende richtingen en in verschillende akoestische omgevingen.