Sat Jun 06 2020

06 06

Data-acquisitie met slim textiel (video)

13/01/2019

Door Ad Spijkers

Een samenwerkingsverband van drie partijen werkt samen om 'slimme' kleding te combineren met hoogwaardige technologie om bewegingen vast te leggen.


     

Xenoma (Tokyo), Wearhealth( een onderzoeksgroep van de Technische Universität Kaiserslautern) en het Deutsche Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) willen draagbare sensoren direct beschikbaar maken voor met verschillende toepassingen in sport, gezondheid en industrie. De combinatie van Xenoma's e-Skin Smart Apparel met de softwaretechnologie van Wearhealth en DFKI biedt een oplossing voor bepaling van de beweging (motion capturing) tijdens dagelijks gebruik.

Het systeem omvat door DFKI en Wearhealth ontwikkelde sensorkalibratie en magnetometervrije bewegingsbepalingsalgoritmen en koppelt die aan de voor dagelijks gebruik geschikte sensorische e-Skin kleding van Xenoma. Dit maakt een veelheid aan toepassingen mogelijk in de revalidatie, sport, veiligheid op het werk en op andere plaatsen waar een gedetailleerde en robuuste bepaling van bewegingen nuttig kan zijn.

Broek met sensoren

Voor de eerste stap van de samenwerking ontwikkelde Xenoma een sensorische broek (Smart Pants) met zeven zesassige sensoreenheden. De broek is in enkele seconden aan te trekken en klaar voor gebruik en kan continu verschillende soorten, zich herhalende en snelle bewegingen van de drager bepalen. Bovendien hinderen de sensoren de bewegingen van de gebruiker niet.

In tegenstelling tot de gangbare benaderingen gebruikt het systeem geen magneetsensoren (magnetometers). Het is daarbij bestand tegen veranderingen in het lokale magneetveld dat bijvoorbeeld door machines en installaties kunnen worden veroorzaakt. Dit is met name bij toepassingen in industriële omgevingen van belang. Volgens de onderzoekers vormt de hardware van Xenoma een uitstekende basis voor integratie van sensoren in kleding. Hierdoor kunnen intelligente wearable-technologieën net als kleding voor dagelijks gebruik worden toegepast.

Samenwerking

Xenoma heeft al deelgenomen aan verschillende projecten in de sport, fitness, revalidatie en veiligheid op de werkplek deelgenomen, Het bedrijf wil nu de algoritmes van DFKI en Wearhealth in de eigen producten en diensten en die van andere partners integreren. De samenwerking biedt de onderneming goede mogelijkheden om nieuwe innovatieve technologieën uit onderzoek direct naar de toepassing en dagelijks gebruik te brengen. De technologie kan dan op de markt komen en tevens verder worden ontwikkeld voor veelzijdige applicaties.

In tegenstelling tot veel andere partijen heeft Wearhealt zijn tracking-algoritmen ontwikkeld zonder magnetometer, zodat ze praktisch onafhankelijk van de omgeving in concrete toepassingen kunnen worden ingezet. De onderzoekers verwachten dat de samenwerking nuttig is voor commerciële en industriële aanbieders. De e-Skin van Xenoma is ontwikkeld voor dagelijks gebruik. De technologie van Warhealth en DFKI maakt het de Japanse onderneming om atleten, revalidatiepatiënten en fabrieksarbeiders van dienst te zijn, aangepast aan hun concrete behoeften.

(foto: Wearhealth)