Sun Nov 29 2020

11 29

Heemskerk wint gouden UR10

12/10/2018

Door Liam van Koert

Ter ere van de productie van hun 25.000ste cobot reikte Universal Robots onlangs enkele gouden UR10’s aan vooruitstrevende klanten uit. Voor de regio West-Europa was het metaalverspanende bedrijf Heemskerk Fijnmechanica uit Waddinxveen de gelukkige winnaar. Acht jaar geleden was het bedrijf de eerste UR-klant in de Benelux.


     

 

// Factory Facts //

  • Universal Robots verkocht haar 25.000ste cobot in augustus 2018
  • Zij maakten één gouden UR10 voor elke regio
  • Heemskerk Fijnmechanica uit Waddinxveen is de winnaar voor West Europa
  • Zij waren 8 jaar geleden de eerste Benelux klant en geven hun cobots een vaste plek

 

De cobotmarkt heeft een stevige groei doormaakt, getuige onder meer het stevige groeicijfer dat marktleider Universal Robots voor 2017 noteerde. Maar liefst 72 procent meer omzet aan cobotverkopen werd er gerealiseerd. Concreet betekent dit dat de Deense cobotbouwer sinds haar oprichting in 2008 haar 25.000ste exemplaar produceerde en verkocht. Om bij deze mijlpaal stil te staan, werden onlangs wereldwijd gouden edities van hun beroemde UR10 uitgereikt aan bijzondere klanten. Voor de regio West-Europa was het toeleverancier van hoogwaardige fijnmechanische producten Heemskerk Fijnmechanica in Waddinxveen die een gouden cobot in ontvangst mocht nemen.

 

Decentrale productiestrategie

Lucien Heemskerk, directeur van het 48 jaar oude familiebedrijf, is zichtbaar verheugd met de nieuwe aanwinst. Hij heeft al enkele potentiële plekken in gedachten waar hij kan worden ingezet. “Heemskerk heeft momenteel 7 UR (6 UR10 en 1 UR5) cobots in gebruik, die ons helpen onze machines efficiënter aan het werk te houden. Vier stuks maken deel uit van onze freesbewerkingscentra en twee stuks helpen bij de reiniging van onderdelen.” Heemskerk legt uit dat ze hierdoor een decentrale productiestrategie erop na kunnen houden, waardoor ook kleine orders zeer flexibel kunnen worden geproduceerd. En dat geeft flinke voordelen ten opzichte van de concurrentie. Heemskerk: “Elk van onze Victor vijfassige freesmachine is voorzien van een eigen CAM-systeem en een cobot. En omdat elke operator – voor het freeswerk zijn dat er vier – zowel de freesmachines als de cobots kunnen ‘programmeren’, is er nooit onnodige stilstand. Erg belangrijk, aangezien we met spiluren ons geld verdienen.”

 

Klant van het eerste uur

Leverancier van UR-cobots in de Benelux is Gibas Automation. En Heemskerk is letterlijk klant van het eerste uur: de allereerste UR5 werd 8 jaar geleden in Waddinxveen tewerkgesteld. Stefaan Poppe, directeur van Gibas Automation, herinnert zich het moment nog goed. “Als Gibas komen wij al heel wat jaren bij Heemskerk over de vloer. Aanvankelijk alleen voor de levering van bewerkingsmachines, want robots en toebehoren werden destijds volledig in eigen beheer gebouwd en geprogrammeerd. Door groei viel dat echter niet bij te benen en inmiddels verzorgen we de installatie van complete bewerkingscellen, inclusief robots.”
Wat Heemkerk zo succesvol maakt? Volgens Poppe houdt hij altijd een stevige vinger aan de pols van technische ontwikkelingen. Bovendien is hij niet bang nieuwe dingen te proberen. “Toen Lucien acht jaar geleden voor het eerst van Universal Robots hoorde, zag hij meteen in hoe deze zijn decentrale productiestrategie konden versterken. Hij kocht een UR5 zonder hem in het echt gezien te hebben. En in tegenstelling tot veel andere gebruikers koos hij er niet voor om de cobot flexibel – dus telkens bij een andere machine – neer te zetten, maar kreeg deze een vaste plek. Die andere machines? Die zouden op termijn vanzelf wel aan de beurt komen.”
De rest is geschiedenis. Inmiddels huisvest Heemskerk negen cobots, inclusief een gouden exemplaar. Hoe zich dat verhoudt tot het aantal UR-cobots in de Benelux? Poppe: “In de Benelux hebben we er inmiddels meer dan 700 verkocht.”

Drempels verlagen

Hoewel normaliter Gibas Automation de cobots levert, is het deze keer Helmut Schmid, General Manager Universal Robots Western Europe, die een gouden UR10 heeft meegenomen. En volgens hem is Heemskerk de terechte winnaar van zijn regio. “Heemskerk mag dan niet de grootste afnemer van UR-cobots zijn, maar het is ongetwijfeld een klant met veel durf en visie. Want hoewel we met onze Universal Robots de automatiseringsdrempels zo laag mogelijk willen houden en echte plug & produce nastreven, is er nog steeds koudwatervrees. Bij beslissers die zich afvragen of robotisering niet te complex is, maar ook bij werknemers die vrezen voor hun baan. Heemskerk bewijst dat beide angsten ongegrond zijn. Zij investeerden in robotica ten tijde van de financiële crisis en het is juist dankzij deze visie dat iedereen er zijn baan heeft behouden. Sterker nog, het bedrijf is inmiddels zo gegroeid dat er met ingang van het tweede kwartaal van 2019 een nieuwe productiehal in gebruik zal worden genomen en ze een nieuwe UR10 hard kunnen gebruiken.”
Lucien Heemskerk beaamt dat de aanvankelijke angst voor verandering, die ook bij zijn operators bestond, inmiddels plaatsgemaakt heeft voor verlangen. “Inmiddels willen al onze operators dolgraag met een cobot werken. Die gouden UR10? Die krijgt dus ongetwijfeld een mooi nieuw onderkomen inclusief enthousiaste collega’s.”

 

Afbeelding: De overhandiging van de gouden UR10 met van links naar rechts: Stefaan Poppe (Gibas Automation), Lucien Heemskerk (Heemskerk Fijnmechanica) en Helmut Schmid (Universal Robots) - Yellow Cloud