Fri Jun 05 2020

06 05

Welcome mr. president.... of Polska

30/01/2017

Door Bart Driessen

De grootste industriebeurs ooit (quote Angela Merkel) en volgens Obama 'de belangrijkste ter wereld' komt er weer aan. Van 24 t/m 28 april verwacht de Hannover Messe 200.000 bezoekers. Tijdens een persconferentie in Amsterdam pikten we interessant nieuws op.


     

Over het belang van de Hannover Messe, vooral voor Nederlandse bedrijven, kunnen we kort zijn. Nederland staat op nummer 3 in de top 10 wat betreft exposanten en bezoekers. De Nederlandse export aan Duitsland is dan ook goed voor 87 miljard euro. Omgekeerd verkopen de Duitsers voor 69 miljard aan Nederland. Zo gek is het dan ook niet als Nederland wel eens wordt betiteld als extra provincie van de Bondsrepubliek. En of dat zo erg is met de komende Brexit en de huidige ongein van de nieuwe Amerikaanse president?

Polen

Times are changing; vorig jaar was USA partnerland - inclusief bezoek van Obama - dit jaar is Polen partner van de Hannover Messe. De Poolse economie groeit al vier jaar meer dan 3%, de werkloosheid is gedaald van  ruim 10% tot ruim 6% en de industriële productie groeit de laatste 5 jaar rond de 4%. Net zoals de Nederlanders hebben de Polen een enorm belang bij de Duitse economie. Zo sterk zelfs dat Marc Siemerink, de CEO van de Deutsche Messe het niet onwaarschijnlijk acht dat de Polen de Nederlanders op termijn kunnen inhalen. De Nederlanders zijn gewaarschuwd. In ieder geval zullen ook leden van de Poolse regering de beurs bezoeken. De moeite waar om dat in de gaten te houden; zeker vanwege hun plannen richting modernisering Poolse industrie.

Mexico

Een ander interessant nieuwsfeit over partners van de Hannover Messe is de deelname van Mexico. In 2018 is namelijk Mexico aan de beurt. Uit zeer betrouwbare bron weten wij dat het initiatief hiervoor stamt van Angela Merkel. Zij had  in april afgelopen jaar de president van Mexico op bezoek. Behalve afspraken over extra samenwerking op het gebied van veiligheid, cultuur en economie kwam toen ook het idee van Mexico als partner ter sprake.