Sun May 31 2020

05 31

Machinegebreken snel communiceren

06/06/2016

Door Ad Spijkers

In veel ondernemingen worden waarnemingen aan machines en installaties niet optimaal doorgegeven. Met FlexNote hebben wetenschappers van Fraunhofer-IPA een tool ontwikkeld, dat gebreken snel en doelgericht doorgeeft.


     

Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) gebruikt een combinatie van een mobiel apparaat en een applicatie in de cloud. Zodra een medewerker een probleem in de productie ontdekt, kan hij met zijn smartphone of tablet een foto van het betreffende deel maken. Gelijktijdig kan hij de fout in de opname markeren en een toelichting geven.

Omdat hij zich eerst met zijn mobiele apparaat bij de machine moet aanmelden, wordt ook zijn positie bepaald. De totale melding (de gebruiker, de gemarkeerde foto, het bericht en de locatie) wordt gebundeld opgeslagen. Daarbij komt Augmented Reality om de hoek kijken. Digitale informatie en de foto worden over elkaar gelegd en nauwkeurig op de machine weergegeven.

Alle informatie

In de volgende stap wordt de melding geautomatiseerd doorgegeven. Zowel de medewerker als de voor de machine verantwoordelijke functionaris krijgt een melding. Verder is op de machine zichtbaar gemaakt welke constateringen reeds zijn doorgegeven. Tot slot wordt de melding opgeslagen op een centraal informatiesysteem, bijvoorbeeld op een server van de onderneming of in een externe cloud.

De productieleiding krijgt een helder overzicht welke meldingen ze moet opvolgen. Bovendien zien andere medewerkers welke storingen al zijn gemeld. Het gevaar van meerdere meldingen neemt af, net als het risico dat informatie bij de verkeerde personen terechtkomt en geen opvolging krijgt. Omdat de foto in combinatie met het digitale bericht en de exacte locatie van de machine zijn doorgegeven, zijn minder aanvullende vragen nodig. Tot slot gebeurt de communicatie sneller omdat alle relevante informatie gebundeld is opgenomen en doorgegeven.

Ook voor langere termijn

Behalve een geoptimaliseerde communicatie van zwakke plekken maakt FlexNote het mogelijk machines en installaties op de langere termijn te verbeteren. Omdat de meldingen in een centraal systeem worden vastgelegd, worden alle ervaringen over een object verzameld. Daardoor is het mogelijk samenhangen bij fouten te bepalen en van de locatie onafhankelijke ervaringen over een installatie aan een ander over te brengen. Bovendien is op deze manier zichtbaar in welke delen van een machine de meeste storingen optreden. Hiermee kunnen fabrikanten bij nieuwe ontwerpen rekening houden.

Nog een voordeel is, dat FlexNote los van de IT-infrastructuur van de onderneming kan draaien. Daardoor hebben gebruikers geen toegang tot gevoelige ondernemingsgegevens. Bovendien hoeven machines en installatie niet eerst te worden aangesloten. De applicatie is daardoor ook geschikt als hulpmiddel van dienstverleners. Bovendien is geen hoge investering nodig. FlexNote biedt mogelijkheden voor elke onderneming die machines of gedeeltelijk geautomatiseerde werkplekken heeft, De applicatie moet vanaf oktober dit jaar beschikbaar zijn voor de industrie.