Thu Jun 04 2020

06 04

AGV's voor middelgrote bedrijven

26/03/2020

Door Ad Spijkers

Flexlog, een start-up in Karlsruhe, en het Institut für Integrierte Produktion Hannover (IPH) werken samen aan AGV's voor middelgrote bedrijven.


     

Door de hoge aanschafkosten gebruiken kleine en middelgrote bedrijven maar zelden zelfrijdende voertuigen. Vrijwel elke AGV wordt op maat ontwikkeld voor de betreffende gebruiker. Bovendien moet gespecialiseerd personeel de AGV opbouwen, programmeren en in bedrijf stellen. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het systeem.

IPH en Flexlog willen in een gezamenlijk onderzoeksproject een goedkope en flexibele AGV ontwikkelen die bovendien veel sneller in gebruik is te nemen. De voertuigen moeten volgens het modulaire principe kunnen worden gemonteerd; complexe configuraties door gespecialiseerd personeel zijn niet nodig. In plaats daarvan is een kort trainingsproces voldoende - en het systeem werkt binnen een dag.

Hardware

De ingenieurs van de IPH zullen de komende twee jaar voornamelijk hardwarecomponenten voor de AGV ontwikkelen. Ze ontwerpen een overslagstation waar de voertuigen de kisten kunnen ophalen en deponeren terwijl ze voorbijrijden. Ook ontwikkelen ze een zo veelzijdig mogelijke draagplateau dat kisten van verschillende afmetingen aankan.

Daarnaast ontwikkelen de IPH-ingenieurs een plug & play-geschikt draagplateau. Hierdoor zullen bedrijven met het modulaire systeem in de toekomst de juiste draagplateaus kunnen kiezen. Deze worden via een universele interface op het voertuig aangesloten en kunnen op elk moment worden vervangen. Hierdoor kunnen de voertuigen eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van verschillende gebruikers.

De ingenieurs van de IPH ontwerpen ook de hardware voor een 'slimme' voertuigbehuizing die interactie tussen mens en machine mogelijk maakt. De medewerkers kunnen via een aanraakscherm met het voertuig communiceren en bijvoorbeeld de orderverwerkingsstatus laten weergeven.

IPH AGV voor MKB 1 800

Een kleine transportrobot rijdt al in de testhal van het IPH en brengt kisten van het ene overslagstation naar het andere. (Foto: IPH)

Software

Tegelijkertijd ontwikkelen de medewerkers van Flexlog de software. Met de juiste besturingsalgoritmen kan het voertuig automatisch en betrouwbaar afstanden leren, de infrastructuur registreren en zich in de ruimte oriënteren. Het voertuig kan via een camera aan de voorkant objecten, rijlijnen, stoplijnen en nog veel meer detecteren.

Het bedrijf ontwikkelt ook een ononderbroken en autonoom laadconcept. Het is bijvoorbeeld denkbaar om de voertuigen tijdens bedrijf op de overslagpunten op te laden. Samen ontwikkelen de twee projectpartners een voorgedefinieerd configuratieproces dat eenvoudig en intuïtief te gebruiken is. Op deze manier kan de eindgebruiker zijn AGV in korte tijd en zonder voorkennis opstarten.

Het doel van het samenwerkingsproject is een prototype van een goedkoop en flexibel onbemand voertuig dat snel gebruiksklaar is. Hierdoor zullen de aanschafkosten sterk dalen. Dit zou het veel aantrekkelijker maken om zelfrijdende voertuigen te gebruiken, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven.