Wed Nov 13 2019

11 13

Heftruck begrijpt taal en gebaren

16/04/2016

Door Ad Spijkers

Het Institut für Integrierte Produktion Hannover (IPH) heeft samen met Jungheinrich en andere partners een onbemande reachtruck ontwikkeld die menselijke taal begrijpt en gebaren kan interpreteren. Het voertuig is te bewonderen op de Hannover Messe.


     

In de fabriek van de toekomst hoeven magazijnmedewerkers niet langer achter het stuur van een vorkheftruck te zitten, maar kunnen ze werkorders voorleggen aan intelligente automatisch geleide voertuigen. Als de medewerker zegt: “plaats deze pallet in stelling 3, begrijpt het voertuig niet alleen de woorden maar ook de bijbehorende gebaren en herkent welke pallet de persoon aanwijst.

Het voertuig vindt automatisch zijn weg in fabrieken of magazijnen. Met behulp van 3D-camera’s onderzoekt het zijn omgeving en oriënteert zich op dezelfde wijze als de mens: het richt zich op markante punten in de ruimte. Als de omgeving verandert, bijvoorbeeld een stelling wordt verplaatst, kan het voertuig zich aanpassen, volledig in de geest van Industrie 4.0. Het voertuig kan zich dus vrij bewegen.

In tegenstelling tot eerdere onbemande transportsystemen vereist het voertuig geen vooraf bepaalde weg, bijvoorbeeld in de vorm van magneetsensoren of lijnen op de vloer. Omdat deze investeringen vervallen, kan de nieuwe technologie ook lonend zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen.

De intelligente reachtruck is nog niet te koop; op de Hannover Messe wordt in eerste instantie een technologiestudie gepresenteerd. Het getoonde voertuig is het resultaat van een gezamenlijk onderzoeksproject van IPH, Jungheinrich, Basler, Götting en het Institut für technische Informatik aan de Universiteit zu Lübeck.