Sat May 30 2020

05 30

Barcode voor extreme procesomstandigheden

12/04/2016

Door Ad Spijkers

Onderzoekers van Fraunhofer-IKTS hebben een robuuste oplossing ontwikkeld voor de individuele identificatie van componenten en producten. De matrixcode overleeft extreme milieu-invloeden, maar kan in een paar seconden worden gelezen.


     

Veel grondstoffen, halffabrikaten of producten worden tijdens hun productieproces of in de applicatie blootgesteld aan extreme omstandigheden, zoals hoge temperaturen in de metaalverwerking of glas- en keramiekproductie. In andere sectoren worden agressieve chemicaliën gebruikt, bijvoorbeeld in de leerindustrie of tijdens schoonmaakprocessen in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Ook klimaat- en omgevingsinvloeden kunnen bijzondere eisen stellen aan het oppervlak van werkstukken.

Extreme omstandigheden kunnen het gebruik van een individuele componentidentificatie met een barcode of matrixcode over de gehele procesketen bemoeilijken of zelfs onmogelijk maken. Daar kunnen diverse redenen voor zijn, bijvoorbeeld onvoldoende thermische en chemische stabiliteit van de code, een gebrek aan contrast en leesbaarheid of corrosie bij het aanbrengen van de markering.

Keramische barcode of dot matrix code

Als antwoord op deze uitdagingen ontwikkelden onderzoekers aan het Fraunhofer-Institut für keramische Technologien und Systeme (IKTS) de CeraCode technologie. Deze is gebaseerd op keramische fluorescerende stoffen die worden aangebracht met behulp van een inkjetprinter. De fluoreserende stoffen lichten op bij optische excitatie, bijvoorbeeld door UV-straling.

Voor een individuele identificatie van het onderdeel wordt het bedrukt met een speciale inkt met de fluorescerende stof. De identificatie in de vorm van een barcode of dot matrix code biedt een hoog contrast met de achtergrond, ongeacht de omgevingsomstandigheden. De inkt hecht goed aan verschillende materialen en is zowel thermisch als chemisch zwaar te belasten.
De toepasbaarheid en de robuustheid van de CeraCode is al in het laboratorium en bij de eerste pilot-klanten gedemonstreerd.

Fraunhofer-IKTS werkt nu bij industriële gebruikers aan de integratie van de identificatie-oplossing in bestaande processen. Zo is het al gelukt om in serie vervaardigde componenten in korte tijd (minder dan 100 ms) te bedrukken.