Rotterdamse havenlogistiek stapt over op preventief onderhoud

03/07/2017

Door Bart Driessen

Als op één plaats predictive maintenance serieus wordt aangepakt, dan is het wel in de Rotterdamse haven. Vooral het onderhoud aan de grote laad- en losinstallaties wordt vooraf gepland en gestructureerd uitgevoerd. Een mooie schakel daarin is de LGW of Large Gearbox Workshop van SEW Eurodrive in Rotterdam.


     

“SEW heeft twee jaar geleden 2500 vierkante meter vrijgemaakt voor een speciale werkplaats waarin we alle aandrijvingen kunnen reviseren en vernieuwen; dus ook die van andere fabricaten. Deze werkplaats is vooral gericht op preventief onderhoud van grote hoeveelheden tandwielkasten of motorreductoren. Projecten waarin we meer dan 100 tandwielkasten voor een eindgebruiker moeten aanpakken, passen precies in ons plaatje. De uitvoering daarvan doen we in de Large Gearbox Workshop. In deze LGW kunnen we doen wat de grote eindgebruikers in het Rotterdamse havengebied willen. Zij zoeken steeds vaker ondersteuning voor hun grote onderhoudsprojecten. En wij hebben de knowhow, de ervaring en de ruimte.”

20170705 110009

Ondersteuning noodzakelijk

Geert  van der Kamp, key accountmanager en Dennis van Geemert, service  manager, werken beide in de Large Gearbox Workshop bij SEW Eurodrive. Van der Kamp: “Vroeger werd onderhoud bijna altijd uitgevoerd na een storing. Maar die tijd ligt nu wel achter ons. Als je nu in de havens komt en ziet wat voor machines er staan, begrijp je wel dat het onderhoud daarvan preventief moet worden uitgevoerd. Want van praktisch elke machine in dat gebied wordt verwacht dat deze 24/7 beschikbaar is. Onverwachte stilstand wordt er niet geaccepteerd. Logisch dus dat onderhoud serieus genomen wordt. De hoofden van de TD’s in die bedrijven plannen hun onderhoud lang van te voren en maken er complete projecten van. En voor de uitvoering daarvan zoeken zij ondersteuning. Steeds vaker gebeurt dat bij onze Large Gearbox Workshop.”

Analyseren en samen plannen

Waar bestaat die ondersteuning uit? Dennis van Geemert: “Het gaat bijvoorbeeld om analyse van olie, trillingen, energieverbruik. Op die manier verzamelen wij de data die noodzakelijk zijn voor een succesvol renovatieproces. Maar onze ondersteuning bestaat ook uit het samen plannen van grote projecten. Zo werken we nu aan een project voor een klant waarin we 250 grote tandwielkasten renoveren. Om dit project, dat vijf jaar gaat duren, goed uit te voeren stemmen we onze complete logistiek daar op af. Met als resultaat dat elke tandwielkast just-in-time wordt geleverd.”

Afstemming logistiek

Van der Kamp: “Wij kunnen zo precies werken doordat SEW al jaren focust op de optimalisering van de logistiek. Dat geldt niet alleen voor de productie in onze fabrieken in Duitsland. Ook de levering in het buitenland valt daar onder. En onze LGW in Rotterdam profiteert hier net zo goed van. Zo weten onze klanten precies wanneer wij hun tandwielkasten komen ophalen en weer terugbrengen. Dat ons bedrijf midden in de Rijnmond is gevestigd is natuurlijk ook een belangrijke factor. We hebben een intensief contact met de bedrijven in deze regio war heel gunstig is voor de communicatie. Bovendien onderhouden we ook de aandrijvingen van andere fabricaten. Daardoor kunnen we deze ondersteuning in elke bedrijfstak bieden.”

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren